Sommarnöjens symbol

Vi lagrer data i informasjonskapsler for å forbedre opplevelse din av nettstedet. Se mer

OK

Tips til tomtekjøpere

Mange tar kontakt med oss for å få råd før de kjøper en tomt. De vil ha veiledning i søket etter nettsted eller vite hva nettstedet de tenker på vil koste når alt er klart og hvilke hus som passer best til plassen.

Å kjøpe et ubebygd tomt er spennende – men mer komplisert enn å velge en tomt med ferdig hytte. Det krever at du kan forestille deg stedet utover det som kan ses på skjermen. Og lag et bilde av hva som vil kreves – og hva det vil koste – for å gjøre tomten klart for bygging. Adkomst, grunnforberedelse, elektrisk tilkobling, brønnboring og individuell avløp er alle jobber som er vanskelige å pris før entreprenørene har undersøkt forholdene nærmere. Ta gjerne kontakt når du har funnet en plass som føles interessant så kan vi hjelpe deg med å få en oversikt over hva som må gjøres på tomten og hvilket totalbudsjett du kan forvente deg.

Om du vil lage din egen drømhytte, kan det være lurt å se etter hytter i dårlig stand. En hytte med store renoveringsbehov kan avskrekke mange spekulanter og trenger ikke være dyrere enn et nettsted. Samtidig kan byggetillatelsesprosessen være enklere når det er et hus på plass og du ikke trenger å ordne med strøm og vann.

Beliggenhet

Når en tomt er valgt, er beliggenheten den faktoren som ikke kan endres. Dette gjelder beliggenheten for øvrig – avstanden til hjemmet, nabolaget og omgivelsene – samt beliggenheten til nettstedet – utsikten, åpenheten og solforholdene. Derfor er det lurt å begynne å fokusere på å finne et sted hvor du vil bo lenge.

Fremkommelighet

Du kan bygge plassbyggede hytter i løst tømmer på de mest utilgjengelige plassene. Samtidig gir et modulhus store fordeler. Byggetiden på nettstedet vil være minimal, likesom skader på naturen og miljøpåvirkningen fra transport. Og ikke minst vil dine totale kostnader være minst 30% lavere enn for en lignende hytta som plassbygges.

For å kunne levere et modulhus, må avstanden mellom stedet der en mobilkran kan løfte fra og byggeplassen ikke være for langt. De fleste av våre standardmodeller kan løftes minst 20-25 meter, og ved å dele husene i mindre moduler kan vi vanligvis løfte til 50 meter. Dette gjelder fra en en vei der en lastebil og kran kan kjøre eller fra en strand hvor vi kan ta av fra et skip.

Å vite hvis det er mulig å levere et modulhus til nettstedet du vurderer – eller om det er krav om å bygges på plass – er viktig ettersom det har stor økonomisk innvirkning. Å bestemme det selv er vanskelig, da det både handler om faktorer som veibredde, kurver og løfteavstand, og avhenger delvis av modulstørrelsen den hytta du ønsket vil ha skal leveres i. Da kan vi også gi deg transportkostnadene for huset du ønsker og beregne kostnaden av kranen.

Grunnarbeid og infrastruktur

Generelt er grunnarbeid kostbart, vanskelig å få faste priser på og ofte stor slitasje på tomten. Jo mindre grunnarbeid du må gjøre på tomten, jo bedre er det for både lommeboken og naturen.

Det er bedre å tilpasse hytta til nettstedet enn omvendt. Med god planlegging av en arkitekt kan du designe og plassere hytta uten kostbar inngrep i natur, sprengning og markhøyde.

Blant mange andre fordeler er en terminal bakke god, selv når bakken er kupert. Forvent et gjennomsnitt på 1 000-1 500 kr per kvadratmeter bygningsoverflate for fundamentet, hvis det ikke er nødvendig med grunnbearbeiding som sprengning, fylling eller felling av tre. Kabling av strøm og vann mellom huset og tilkoblingspunktet koster i gjennomsnitt 1500 kr per meter, mens forbindelsen når huset er levert gjøres om noen timer.

Hvis eiendommen du er interessert i mangler kloakk eller hvis kloakken er i så dårlig forfatning at den ikke vil bli godkjent for nybygging, må du budsjettere kostnadene for en ny individuell kloakk. Det finnes forskjellige typer løsninger, for eksempel trekammerbrønn og renseanlegg. Vanligvis godkjennes en viss type avhengig av forholdene på stedet. Ta gjerne kontakt med megler, kommune eller naboer om hvilken type kloakk som er mulig på nettstedet.

Hvis eiendommen du ser på mangler vann, er din egen brønn en løsning. Kostnadene varierer i henhold til forholdene på nettstedet, og hvis borehullet treffer rett ved første forsøk, eller hvis det er behov for flere borehull. Hvis du tenker på en sjøtomt, er et avsaltningsanlegg et godt alternativ som i utgangspunktet gir deg ubegrenset vann. Uansett hvilken løsning du velger, er det lurt å budsjettere for dette.

Hvis det mangler strøm til tomten, må du koble den til strømnettet. Her kan strømleverandøren gi deg en fast pris som kan variere veldig avhengig av hvor nettstedet ligger.

Publicerad: 2020-02-04


Kontakt oss

Send telefonnummeret ditt så ringer vi deg.

Eller send din spørsmål.

e-postadresse